Viața din belșug. Virtutea castității pentru preoți și pentru persoanele consacrate.

Referinta: Arc-2605

27,00 lei
cu TVA

Este castitatea un miraj? Chiar se poate trăi fără relații sexuale? În mediul profan, castitatea- înteleasă ca abstinență voluntară pentru motive religioase- a trezit întotdeauna suspiciuni. Dar sunt ele oare justificate? Mai degrabă, nu ar fi mai normal să privim castitatea drept un elan al vieții consacrate, în care sexualitatea nu este amputată, reprimată, ci raportată la transcendent? Dar cum? Cu ce preț? Și prin ce mijloace? Miza spirituală a castității ține oare de conformarea cu un model, sau de smerenie?
Coroborând informații din istorie, teologie, biologie și psihologie, Jean-Marie Gueullette se exprimă aici atât ca persoană consacrată, câ și ca om de știință, oferind o reflecție concretă în care frustrarea dispare în fața transfigurării. Soluția nu constă în uciderea dorinței. ci în trăirea ei diferită. Este o distincție care eliberează.

Cantitate

Această carte e redactată la masculin și es adresează bărbaților, preoți sau persoane consacrate. Lucrul poate surprinde. Virtutea castității nu le este rezervată doar lor, și ei nu sunt singurii care au dficultăți pe această cale. Cu toate acestea, deși unele surori pot găsi aici reflecții utile pentru ele, mi s-a părut că felul de a trăi aceste lucruri este profund diferit la bărbași și femei; tratarea temei sub formaunui discurs general l-ar afce mai puțin pertinent. Autorii care încearcă să se adreseze în același timp bărbaților și femeilor rareori reușesc să scape de tipologii, care au și ele o parte de adevăr, dar pot fi de asemenea schematice. Pe de aștă parte, am impresia că am auzit mult mai mult vorbindu-se despre castitate când lucram cu călugări sau preoți decât în întâlnirile cu surori. Poate este un semn că acest aspect al vieții consacrate este mai puțin greu de trăit de către femei; dar eu percep aici și un semn că lor le este probabil greu să vorbească despre aceste chestiuni cu un bărbat. Femeile sper că vor putea găsi în aceste pagini elemente de reflecție care să le ajute; pe de altă parte, tot ce ne putem dori e ca uneia dintre ele să-i vină ideea să scrie o carte asemănătoare pentru surori. Cartea se adresează în același timp preoților și călugărilor, seminariștilor și novicilor. Desigur, vocațiile sunt diferite, iar carisma personală nu-i totuna cu cea a vieșii consacrate, castitatea fiind privită diferit în fiecare dintre ele. Pentru preoți, cel mai adesea este evidențiat celibatul, care constituie obiectul uni angajament solemn în momentul diaconatului, într-o legătură strânsă cu slujirea preoțească, și nu cu viața spirituală.

Arc-2605
10 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2021
Autorul
Jean-Marie Gueullette
Format
13x20 cm
ISBN
978-606-728-086-9
Nr. pagini
240
Titlul cartii
Viața din belșug. Virtutea castității pentru preoți și pentru persoanele consacrate.

Referinte specifice

6 alte produse in aceeasi categorie: