• Nou

Gheorghe Petz. Păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași în vremuri de persecuție

Referinta: Sap-5359

25,00 lei
Cu TVA

Lucrarea prezentă şi-a propus să trateze cu prioritate perioada 26 mai 1950 – 11 octombrie 1955, subsumată la rândul său în două părţi – 26 mai – 30 octombrie 1950, timp în care Gheorghe Petz a condus Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, respectiv perioada 30 octombrie 1950 – 11 octombrie 1955, în care Gheorghe Petz a fost în captivitatea comunistă. Astfel, în baza unei ample cercetări efectuate în arhivele fostei Securităţi comuniste, am reuşit să prezentăm faptic şi cronologic aspecte importante din activitatea acestuia, persecuţiile la care a fost supus, anii grei petrecuţi în lagărele de exterminare comunistă etc. Au fost ani plini de eroism şi de dramatism, în care Gheorghe Petz a probat tăria credinţei sale, fidelitatea faţă de Biserică şi de Sfântul Scaun, curajul asumării calităţii sale de păstor în vremuri de persecuţie. Toate aceste calităţi ale sale veneau după decenii de activitate preoţească plină de zel, educator şi formator al noilor generaţii de preoţi, modelator de conştiinţe, iubit şi îndrăgit de credincioşi şi de preoţi, stimat şi apreciat de superiorii săi bisericeşti, care au întrevăzut în personalitatea sa pe cel mai potrivit să le succeadă Episcopilor Anton Durcovici şi Marcu Glaser la conducerea Diecezei.

Prezenta lucrare este structurată în trei părţi distincte: biografia pr. Gheorghe Petz, centrată pe activitatea sa de ordinarius substitutus şi pe mărturia de credinţă în faţa persecuţiei comuniste; Anexe, ce conţin o parte din documentele care se regăsesc în dosarul său de Securitate; şi Fotografii.

Cartea în întregul ei reprezintă o cărămidă la mult dorita lucrare dedicată martirilor şi mărturisitorilor credinţei din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în perioada regimului comunist, precum şi la o altă necesară lucrare de sinteză: Istoria Bisericii Catolice din România în timpul regimului comunist.

Dr. Dănuț Doboș

Cantitate

„Timpul aleargă dincolo de capacitatea memoriei umane, şi dacă o personalitate nu-şi găseşte din timp un biograf, ea cade în uitare” (Josef Othmar Zöller). Alături de îndemnurile venite de la Excelenţa Sa Episcop Petru Gherghel, textul mottoului de mai sus a fost cel care a susţinut îndemnul lăuntric de a dedica o carte unei personalităţi a Bisericii Catolice din România, preotul de pie memorie Gheorghe Petz. Ideea scrierii cărţii o aveam, de altfel, consemnată în proiectul istoriografic ce datează de mai bine de două decenii, şi care coincide cu descoperirea în Arhivele Securităţii a documentelor ce probează viaţa plină de sfinţenie a pr. Gheorghe Petz, persecuţia la care a fost supus, asumarea curajului adevărului în anii de teroare ai regimului comunist, afirmarea sa ca lider al rezistenţei anticomuniste prin credinţă, fidelitatea sa nezdruncinată faţă de Biserica Catolică şi Sfântul Scaun.

Cartea nu are pretenţia unei biografii complexe, exhaustive, pe care pr. Gheorghe Petz o merită cu prisosinţă, cunoscându-se activitatea sa atât de benefică pentru comunităţile parohiale pe care le-a păstorit, pentru viaţa Seminarului diecezan „Sfântul Iosif” din Iaşi şi, implicit, pentru Dieceza Romano-Catolică de Iaşi. Gheorghe Petz s-a remarcat ca un strălucit seminarist la Iaşi şi la Roma, la Colegiul De Propaganda Fide, acolo unde în 1922 şi-a încununat studiile cu un strălucit doctorat în Teologie. Întors în ţară în acelaşi an, a fost numit profesor la Seminarul diecezan din Iaşi, iar în anul următor, rector al aceluiaşi seminar. În unele fotografii de epocă îl aflăm pe Gheorghe Petz alături de canonicul Anton Durcovici, rectorul Seminarului arhidiecezan „Sfântul Duh” din Bucureşti, fotografiile fiind realizate la Timişu de Jos, la vila de vară a Seminarului „Sfântul Duh”, acolo unde seminariştii ieşeni de la cursul superior îşi petreceau vacanţele alături de colegii lor bucureşteni.

În septembrie 1933 Gheorghe Petz a fost transferat la conducerea Parohiei Romano-Catolice Butea, pe care păstorit-o, cu o întrerupere de cinci ani (perioada detenţiei) până în 1974. La 10 iunie 1948, el a fost gazda Episcopului de Iaşi, Anton Durcovici, care a efectuat o vizită canonică la Butea prilejuită de acordarea sacramentului sfântului Mir. De altfel, între cei doi a reînceput o perioadă de colaborare fructuoasă în plan pastoral şi spiritual, Gheorghe Petz devenind, în calitate de consultor diecezan, unul dintre sfetnicii preţioşi ai Episcopului Anton Durcovici, a cărui activitate a coincis cu începuturile persecuţiei comuniste împotriva Bisericii Catolice.

În acest sens, parohul de Butea a fost un susţinător al Episcopului Anton Durcovici, aflat în faţa unor provocări şi diversiuni ale Securităţii şi Guvernului comunist de la Bucureşti, precum salarizarea bugetară a preoţilor sau aşa-zisul „Statut” al Bisericii Catolice din România.

Pr. Gheorghe Petz va rămâne loial Episcopului Anton Durcovici şi după arestarea acestuia la 26 iunie 1949, militând pentru păstrarea cu sfinţenie a liniilor directoare ale Bisericii Catolice, trasate de Episcop, în confruntarea acesteia cu forţele răului. La aflarea veştii arestării Episcopului Anton Durcovici, parohul Gheorghe Petz a îndemnat credincioşii să se roage pentru Păstorul Diecezei aflat la grea încercare.

Episcopul Marcu Glaser, Vicar General al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, l-a reconfirmat pe Gheorghe Petz ca succesor al său la jurisdicţia canonică a Diecezei, cel de-al doilea succesor ales fiind parohul de Botoşani Wilhelm Clofanda.

Sap-5359
4 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2023
Autorul
Dănuț Doboș
Format
14x20 cm
ISBN
978-606-578-535-9
Nr. pagini
214
Titlul cartii
Gheorghe Petz. Păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași în vremuri de persecuție

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: