• Nou

Raport de sinteză. O Biserică sinodală în misiune

Referinta: Sap-5403

15,00 lei
Cu TVA

„Noi toţi am fost botezaţi într-un singur Duh spre a fi un singur trup” (1Cor 12,13). Este experienţa, plină de bucurie şi de recunoştinţă, pe care am trăit-o în această Primă Sesiune a Adunării sinodale, care s-a ţinut de pe 4 până pe 28 octombrie 2023, cu tema „Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune”. Prin harul comun al Botezului, am putut trăi împreună cu o singură inimă şi un singur suflet, deşi în diversitatea provenienţelor, limbilor şi culturilor. Ca un cor am încercat să cântăm în varietatea vocilor şi în unitatea sufletelor. Duhul Sfânt ne-a făcut să experimentăm armonia pe care numai el ştie s-o genereze: ea este un dar şi o mărturie într-o lume sfâşiată şi dezbinată.

Cantitate

Adunarea noastră s-a desfăşurat în timp ce în lume se înteţesc războaie vechi şi noi, cu drama absurdă a nenumăratelor victime. Strigătul săracilor, al celor care sunt constrânşi să migreze, al celor care îndură violenţă sau suferă consecinţele devastatoare ale schimbărilor climatice, a răsunat printre noi, nu numai prin mijloacele de comunicare, ci şi din glasul multora, implicaţi personal cu familiile lor şi cu popoarele lor în aceste evenimente tragice.I-am purtat pe toţi, în fiecare moment, în inimă şi în rugăciune, întrebându-ne în ce mod Bisericile noastre pot să favorizeze drumuri de reconciliere, de speranţă, de dreptate şi de pace.

Întâlnirea noastră s-a desfăşurat la Roma, în jurul succesorului lui Petru, care ne-a întărit în credinţă şi ne-a determinat să fim îndrăzneţi în misiune. A fost un har să începem drumul din aceste zile cu o veghe ecumenică, în care am văzut rugându-se împreună cu papa, la mormântul lui Petru, conducătorii şi reprezentanţii celorlalte confesiuni creştine: unitatea fermentează tăcută înăuntrul Sfintei Biserici a lui Dumnezeu; vedem cu ochii noştri şi, plini de bucurie, vă mărturisim asta. „Cât de frumos şi cât de plăcut este ca fraţii să trăiască împreună!” (Ps 133,1)

Prin voinţa Sfântului Părinte, Adunarea a adunat împreună şi în jurul episcopilor alţi membri ai poporului lui Dumnezeu. Episcopii, uniţi între ei şi cu episcopul de Roma, au arătat Biserica drept comuniune de Biserici. Laice şi laici, consacraţi şi consacrate, diaconi şi preoţi au fost, împreună cu episcopii, martori ai unui proces care vrea să implice întreaga Biserică şi pe toţi în Biserică. Ei au amintit că Adunarea nu este un eveniment izolat, ci parte integrantă şi pasaj necesar al procesului sinodal. În multiplicitatea intervenţiilor şi în pluralitatea poziţiilor a răsunat experienţa unei Biserici care învaţă stilul sinodalităţii şi căutând formele cele mai potrivite pentru a o realiza.

Sunt mai mult de doi ani de când am început drumul care ne-a condus la această Sesiune. După deschiderea procesului sinodal petrecut pe 9 octombrie 2021, toate Bisericile, deşi în pas diferit, s-au angajat într-un proces de ascultare care a avut etape diecezane, naţionale şi continentale, ale cărui rezultate au fost cuprinse în respectivele documente. Cu această Sesiune s-a deschis faza în care întreaga Biserică receptează roadele acestei consultări pentru a discerne, în rugăciune şi în dialog, drumurile pe care Duhul ne cere să le parcurgem. Această fază va dura până în luna octombrie 2024, când a doua Sesiune a Adunării va duce la capăt propria lucrare, oferind-o Sfântului Părinte.

Sap-5403
3 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2024
Autorul
A XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, trad. Mihai Pătrașcu
Format
14x20 cm
ISBN
978-606-578-540-3
Nr. pagini
90
Titlul cartii
raport de sinteză. O Biserică sinodală în misiune

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: