Ion M. Gârleanu - Poezii și comentarii

Referinta: Eds-2200

33,00 lei
Cu TVA
Cantitate

„Ioan M. Gârleanu – Poezii și comentarii. Volumul II: Comentarii, sub îngrijirea prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

 

La editura Serafica a văzut lumina tiparului „Ioan M. Gârleanu – Poezii și comentarii. Volumul II: Comentarii, sub îngrijirea prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Această apariție editorială ar putea fi considerată, fără exagerări, un eveniment editorial de referință, atât din punct de vedere literar, dar și istoric.

La 20 de ani de la apariția primului volum, publicat tot la Editura Serafica, prin grija aceluiași pr. Bisoc, volumul al doilea vine să completeze și să întregească, sub toate aspectele, figura unuia dintre cei mai neobosiți păstori ai Provinciei Franciscane și unul din cei mai importanți poeți religioși din perioada interbelică a literaturii române.

Născut în 1882 la Butea și hirotonit preot în 1922, Ioan M. Gârleanu și-a lăsat numele scris în cronica divină ca unul din stâlpii de bază ai franciscanismului românesc și un model de preot cu har care inspiră pe mulți și în zilele noastre. După o perioadă de activitate intensă în care a păstorit cu zel și har credincioșii din Săbăoani, în 1929 călugărul franciscan trece Ardealul și își va desfășura activitatea în Eparhia de Oradea. Se va întoarce la Săbăoani spre sfârșitul vieții, în 1944.

Acest „Ieremia Valahul al nostru”, cum îl numeau cu drag credincioșii greco-catolici din Ardeal, pe lângă activitatea de pastorație exemplară, a dus și o muncă publicistică prodigioasă. A colaborat  cu diverse reviste și publicații ale timpului, în special cu revista „Viața”; a tradus, s-a îngrijit de publicarea și popularizarea a numeroase scrieri ale Sfântului Francisc de Assisi, dar și altor cărți devenite deja tradiționale printre credincioși, cum ar fi „Sfânta Liturghie” sau „Spre Regele Iubirii”; a publicat șase plachete și volume de poezie religioasă, însă, din păcate, nu a mai apucat să-și vadă visul cu ochii, acela de a-și publica toate poeziile într-un singur volum.

În 2003, cu ocazia simpozionului Orizonturi spre infinit, organizat la Institutul Teologic Franciscan din Roman, la deschiderea anului universitar 2003-2004, a fost lansată cartea „Ioan M. Gârleanu – Poezii și comentarii. Volumul I: Poezii, sub îngrijirea părintelui Iosif Bisoc. În paginile respective au fost reunite cinci din cele șase volume de poezie scrise de părintele Gârleanu, conturând astfel imaginea unui preot poet marcant al franciscanismului și al literaturii române. După 20 de ani care au presupus cercetări și documentări laborioase, publicarea acestui al doilea volum de „Comentarii îl ancorează definitiv și precis în istoria zbuciumată a franciscanismului românesc.

Acest al doilea volum – care cuprinde comentarii ale părintelui Gârleanu sau despre el, consemnate în documentele vremurilor – reprezintă o posibilitate inegalabilă de a aprofunda spiritualitatea și harul care îl defineau pe acest sacerdot, dar și posibilitatea de a-i înțelege adevărata valoare a activității într-un context istoric exact, dar impredictibil. Nu numai istoricii, dar și cititorii obișnuiți pot realiza cu adevărat amplitudinea personalității sale, citind alocuțiunile sale prilejuite de evenimentele cu care a fost contemporan, cum ar fi moartea reginei Maria, moartea papei Pius al XI-lea, asasinarea primului ministru Armand Călinescu, sau ecourile dureroase din presă de după trecerea sa la Tatăl. Partea a treia a cărții cuprinde al doilea volum de versuri al Părintelui Ion M. Gârleanu – „Viorele”, volum care, din motive obiective, nu a putut fi inclus în prima parte a cărții lansată în 2003, și care încheie astfel un demers necesar și obligatoriu de a privi spre viitor ascultând înțelepciunea trecutului.  

Eds-2200
16 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2023
Autorul
Ion M. Gârleanu
Format
14x20 cm
ISBN
978-606-770-220-0
Nr. pagini
316
Titlul cartii
Ion M. Gârleanu - Poezii și comentarii

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: