Văzduhul zugravului de subțire

Referinta: Eds-2286

30,00 lei
Cu TVA

La editura Serafica a văzut lumina tiparului volumul „Văzduhul zugravului de subțire”, autor Gina Agapie. Această apariție editorială poate fi considerată surprinzătoare din două puncte de vedere. Cunoscută cititorilor din volumele de poezie, proză sau povestiri pentru copii, Gina Agapie, în paginile de față, renunță parțial la vocea sa lirică în favoarea rigurozității impuse de cercetarea științifică. În al doilea rând, tema aleasă este una mai puțin obișnuită, și anume pictura medievală creștină realizată, în trecut, de pictori specializați numiți „zugravi de subțire”, pentru a fi diferențiați de pictorii profani.

Cantitate

„Văzduhul zugravului de subțire”, autor Gina Agapie

Volumul de față pare un volum scris „la două mâini”, întrucât este structurat în două părți care, aparent, nu au legătură între ele. În prima parte – „Însemnările iconofilei” – predonimă un narativ ludic și personal declanșat la origini de contactul autoarei cu lumea ascunsă și interioară a pictorilor de biserici autentici. De altfel, chiar Gina Agapie mărturisește că prima parte e un artificiu literar: a recurs la ficțiune pentru a „îndulci” rigurozitatea științifică din partea a doua a cărții – „Însemnările unui iconar”, așa cum un zugrav de subțire îmblânzește nuanțele tari pentru a armoniza culorile. Conștientă că cititorul tinde să confunde personajul unei cărți cu autorul, autoarea transferă cu dibăcie mesajul pe care vrea să-l transmită asupra întregii cărți, realizând ea însăși o frescă autentică în cuvinte, frescă ce redă identitatea și demnitatea unei bresle care a transformat arta și credința în mod de viață. Practic, prin contrastul celor două părți, prin introducerea ficționalului ca suport și liant pentru dezvoltarea și integrarea unui corpus fix și tehnic într-un întreg, Gina Agapie reușește să păstreze un echilibru obligatoriu între o lume de legendă, aproape mitică, și adevărul istoric.

Chiar dacă tema aleasă este una extrem de ofertantă și predispune la cercetări complexe, Gina Agapie, în paginile de față, a reușit să găsească și să redea forma clasică a icoanei și iconarului pe care le esențializează, nu dintr-o dorință înnoitoare, ci din nădejdea de a readuce în atenția privitorului o icoană arhetipală și autorul ei, pierduți în negura timpului și a modernității.

Eds-2286
36 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2023
Autorul
Gina Agapie
Format
14x20 cm
ISBN
978-606-770-228-6
Nr. pagini
278
Titlul cartii
Văzduhul zugravului de subțire

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: