Dumnezeu pe urmele noastre sau noi pe urmele lui Dumnezeu?

Referinta: Eds-2309

33,00 lei
Cu TVA

„Dumnezeu pe urmele noastre sau noi pe urmele lui Dumnezeu?”, autor pr. Iacob Stolnicu Acest nou volum apărut la editura „Serafica”, ar putea fi considerat de unii o anomalie și o premieră în același timp, din mai multe puncte de vedere. În primul rând anomalie, pentru că mulți s-ar întreba care mai e rostul unei cărți tipărite într-o eră digitalizată, în care rapiditatea evanghelizării depinde doar de viteza traficului de internet, iar AI (inteligența artificială) a depășit stadiul de curiozitate și îi sunt atribuite prerogative profetice ori setează trendul pentru un nou model de preot cool, la modă, care deține toate răspunsurile la frământările existenței umane.

Cantitate

Fidel dictonului „Verba volant, scripta manent”, pr. Stolnicu sugerează în paginile acestei cărți, pericolul pe care noile mijloace de evanghelizare, dincolo de numeroasele aspecte pozitive, îl reprezintă atât pentru credincioși, cât și pentru slujitorii din altar ai lui Dumnezeu: acela de a intra într-un cerc vicios în care comunicarea se face fără comuniune, iar comuniunea se face abstract, fără individualizare. În al doilea rând, modul și stilul de a transmite mesajul din aceste pagini aduce aminte de un model de pastorație originar, din om în om, fără prețiozități și pretenții academice de a deține adevărul absolut. Atmosfera cărții trimite, involuntar, la începutul ministeriului sfântului Ioan Maria Vianney, când episcopul care l-a consacrat preot a afirmat: „Eu l-am sfințit preot, Dumnezeu va fac restul…”. Cu alte cuvinte, sau în alte cuvinte, autorul a avut un mesaj pe care a dorit să-l transmită într-o formă pe care a considerat-o mai accesibilă și palpabilă, iar receptarea mesajului de către cititori depinde de capacitatea de înțelegere și disponibilitatea cu care fiecare a fost înzestrat de Dumnezeu.

Elementul de noutate al cărții este dat de tema ei centrală: meditațiile cu privire la acțiunile Duhului Sfânt în oameni și în societate. Dacă literatura de specialitate abundă în tratate teologale și dogmatice cu privire la Duhul Sfânt, în literatura profană, a credincioșilor de rând, se poate vorbi de un gol parțial pe această temă, întrucât puțini preoți și autori au curaj să se aventureze, cu atât mai puțin să cuprindă ceea ce nu poate fi cuprins, în câteva rânduri.

Structural, meditațiile din aceste pagini fac din întreg volumul un exercițiu spiritual continuu. Prima parte a cărții – „Dintru adâncuri strig către tine” – cuprinde meditații cu și despre convertire și iertare. Doar întors cu fața către Dumnezeu, prosternat la picioarele Sale, cititorul poate aprofunda miezul cărții – „Focul care arde dar nu mistuie”, meditațiile din această parte având ca subiect principal Duhul Sfânt și acțiunile sale în viața creștinului, a Bisericii, a sfinților și apostolilor. Ultima parte a volumului – „Dumnezeu este pe urmele noastre sau noi pe urmele lui Dumnezeu?” – nu este nici întrebare, nici răspuns. Este o invitație lansată de pr. Iacob Stolnicu pentru cititori de a găsi, luminați de Duhul Sfânt, echilibrul fragil al naturii umane în pendularea sa vremelnică între lumină și întuneric, între Dumnezeu și diavol, între omenesc și divin.

 

Eds-2309
26 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2023
Autorul
Pr. Iacob Stolnicu
Format
14x20 cm
ISBN
978-606-770-230-9
Nr. pagini
298
Titlul cartii
Dumnezeu pe urmele noastre sau noi pe urmele lui Dumnezeu?

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: