• Nou

Ființă finită și ființă eternă

Referinta: Carm-7633

60,00 lei
Cu TVA
Cantitate
Ultimele produse in stoc

Fiinţă finită și fiinţă eternă, cel mai important studiu filozofic al lui Edith Stein, este realmente o încercare de ascensiune către sensul ființei, după cum lasă de înțeles subtitlul cărţii. Problema ființei – considerată de Heidegger fundamentală în filozofia occidentală – e încărcată de tensiuni terminologice și conceptuale care fac în mod intrinsec parte din conținutul acestei cercetări caracterizate de o complexă stratificare lingvistică.

Scopul autoarei a fost acela de a asimila tradiţia metafizică aristotelic-tomistă și de a o pune în dialog cu reflecțiile care izvorau din analizele școlii fenomenologice husseliene. Argumentele acestei opere se desfășoară în mod parabolic pornind de la analiza ființei reale și esențiale (cap. II-V) pentru a ajunge la sensul ființei (cap. VI), întorcându-se apoi, în mod analitic, asupra ființei Treimii (cap. VII) și asupra temeiului ființei individuale (cap. VIII). Nu există problematică filosofică care să nu fie atinsă și cercetată în legătură cu etapele principale ale istoriei gândirii occidentale.

Elementele care ţin de actualitatea filozofiei lui Edith Stein sunt, între altele, reevaluarea exigentă a posibilității dintr-o dublă perspectivă, deopotrivă fenomenologică și scolastică, confruntarea permanentă și critică a rațiunii cu credința. În cele două anexe ale lucrării, autoarea se angajează mai întâi întro confruntare curajoasă între gândirea heideggeriană și filosofia tomistă, pentru ca apoi, pornind de la Castelul interior, opera mistică a Sfintei Tereza de Ávila, să reducă în discuție problema sufletului, o problemă pe deplin absentă din psihologia modernă.

Carm-7633
2 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2011
Autorul
Edith Stein
Format
14x20 cm
ISBN
978-973-88876-3-3
Nr. pagini
736
Titlul cartii
Ființă finită și ființă eternă

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: