În primele pagini ale cărții, pr. Francesco Cosentino mărturisește: „Când îl întâlnești pe cardinalul Lazzaro, ai imediat senzația că te simți ca acasă, că ești primit într-un «spațiu deschis» care oferă posibilitatea unei comunicări autentic umane, sincere, deschise, lipsite de formalisme și politețuri inutile. În acest climat pe care reușește să-l creeze simplitatea lui caldă, am început să dialoghez cu el, în primul rând ascultându-i istoria personală și spirituală, încercând să mă bucur de timpul petrecut împreună, cu convingerea că punctul de observație care se naște din Orient, din acea Biserică tânără, plină de viață, făcută rodnică de sângele martirilor, vine „ca un fulger” (cf Mt 24,27) și ne poate ajuta pe toți să ne deschidem mintea și inima pentru a citi și a interpreta provocările Bisericii cu ochii periferiei, să primim cu reînnoit entuziasm bucuria Evangheliei”.
Papa Francisc, care semnează prefața acestui volum, scrie: „Sunt fericit să prezint această carte, care vrea să dea glas Bisericii din Orient prin relatarea, anecdotele, reflecțiile cardinalului Lazzaro You Heung-sik. Cu caracterul său amabil şi afabil, el ne permite să culegem roadele unei credințe semănate în țara martirilor, și răsărite cu simplitate grație mărturiei bucuroase a unei Biserici vii. Şi din relatarea care ia lent formă, putem întrevedea drumul pentru a rămâne, noi toți, o Biserică fidelă faţă de Isus şi faţă de Evanghelia sa, departe de orice mondenitate.
Din conversațiile prezentate în aceste pagini, cardinalul Lazzaro face să reiasă trăsăturile unei credințe generate în contactul asiduu cu Cuvântul lui Dumnezeu şi cu martorii Evangheliei; trăsăturile unei Biserici tinere şi întreprinzătoare, născută prin intermediul laicilor, care se face instrument de speranță şi de compasiune, îngrijindu-se de cei răniți; trăsăturile unei slujiri sacerdotale care are nevoie să se regenereze la lumina Evangheliei, golindu-se de orice clericalism şi regândindu-se pe sine însăși «alături» şi «cu» fraţii laici, în comunități sinodale şi ministeriale.
Avem nevoie să ne «descentrăm», făcând o călătorie spre Orient şi învățând la școala unui stil de viaţă spirituală şi eclezială care ne poate revigora credința. Şi avem nevoie să ne amintim că, inclusiv în trude şi întunecimi, Domnul vine ca fulgerul. Şi vrea să ne lumineze viaţa”.
Editura Pauline