La editura Serafica a văzut lumina tiparului cartea „Fericirile tăticilor”, autor Gregory K. Popcak, traducere Darie Croitoriu.
Apariția acestui volum ar putea părea surprinzătoare din cel puțin două puncte de vedere. În primul rând, se pune întrebarea de ce o carte care te învață să fii un bărbat evlavios în general, și tată credincios, în special? Însuși autorul, expert în aplicații practice ale teologiei trupului, recunoaște că a fi tată este o muncă grea, dar binecuvântată. Paginile de față sunt pentru fiecare tată care vrea să afle ce e necesar pentru a revendica, atât familia, cât și lumea, pentru Cristos.
În al doilea rând ar putea părea ciudată raportarea celor opt fericiri – esențiale în viața creștină –, la paternitatea pământească. În acest volum, cele opt fericiri proclamate de Isus devin cele opt fericiri ale tăticilor, putând ajuta orice bărbat să devină un tată după inima lui Dumnezeu.
Fiecare capitol al cărții este de fapt, o meditație asupra fiecăreia dintre cele opt fericiri, dar privită din punct de vedere al tatălui sau al unui bărbat pe cale să devină tată. Și nu e o meditație seacă, lipsită de puncte umane de sprijin ci ancorată extrem de eficient în realitățile societății de azi. Fiecare fericire este explicată prin prisma raportării tatălui la relația cu Dumnezeu, cu soția și cu proprii copii. Fiecare dintre aceste trei aspecte este însoțit de interogații reflexive și situații în care orice tată se poate recunoaște, într-un moment sau altul.
De asemenea, fiecare capitol se încheie cu o scurtă rugăciune ce finalizează cum nu se poate mai bine drumul fiecărui tată prin fiecare fericire.
Cu toate că este autor a peste 20 de cărți care integrează teologia catolică și psihologia consilierii, autorul nu se lasă furat de termeni de specialitate și pretențioși. Clar și concis, cu exemple reale și apelând la cercetări de ultimă oră, cum ar fi bioetica sau neuroștiințele, Gregory Popcak coboară cele opt fericiri de pe munte direct în familia creștină, în contextul societății de azi - tot mai lipsită de adevărați tați creștini. Fără a se erija în interpret biblist sau terapeut de cuplu, autorul propune taților și bărbaților un mod prin care îndatoririle lor de capi ai familiei redobândesc adevărata semnificație creștină, debarasată de un cotidian fără identitate, care rezumă calitatea de tată la cea de simplu întreținător al familiei.