Orizonturi necuprinse

Referinta: Eds-2262

25,00 lei
Cu TVA


Cantitate

„Orizonturi necuprinse”, volumul I, autor pr. Iosif Agiurgioaei

La editura Serafica, în colecția „Poezie”, a apărut cartea „Orizonturi necuprinse”, volumul I, autor pr. Iosif Agiurgioaei. Această apariție editorială ar putea fi interpretată ca o încercare personală a autorului de a fixa, în imagini versificate cu ritmul său interior, ceea ce privirea nu cuprinde dar sufletul vede. Structurată în două părți distincte, Poezii religioase și Poezii profane, cartea reprezintă, în primul rând, un act de curaj, întrucât autorul se dezvăluie cititorilor într-un mod intim și oarecum în contradicție cu aceste timpuri moderne în care poezia cu formă fixă și, mai ales, poezia religioasă a căzut în desuetudine.

După cum se poate intui, prima parte (care este și cea mai consistentă) a acestui prim volum, cuprinde încercările pr. Agiurgioaei de a stabili, în versuri, borne interioare, instantanee care imortalizează trăirile prilejuite de diferite sărbători, locuri de pelerinaj sau meditații privind viețile sfinților. Îmbinând emoțiile cu istoria, autorul cuprinde în aceste pagini ode și imnuri care au în centru mănăstirile din nordul Moldovei, din județul Neamț, alături de catedrale impunătoare din țară și locuri de pelerinaj din străinătate (Medjugorje, Lourdes). Melanjul de religiozitate și istorie se răsfrânge și asupra meditațiilor versificate despre viețile sfinților, la loc de cinste fiind sfinții autohtoni, alături de sfinții Bisericii universale. Indiferent de tema abordată, fiecare poezie este și o invitație la rugăciune, prin invocațiile scurte din final.

Deși partea a doua cuprinde poezii denumite generic profane, fiorul religios se regăsește și aici, de această dată împletit cu un acut sentiment de patriotism și responsabilitate civică. Într-o încercare de a face loc istoriei în prezent, autorul imaginează dialoguri cu marii noștri conducători (Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Carol I, regele Ferdinand, regele Mihai), cu importante personalități culturale (Mihai Eminescu, Ion Creangă), dar nu „iartă” nici evenimente lumești actuale, cum ar fi scufundarea Titanicului, pandemia, sau prăbușirea podului de la Luțca. 

Eds-2262
27 Produse

Fisa tehnica

Anul aparitiei
2023
Autorul
Pr. Iosif Agiurgioaei
Format
14x20 cm
ISBN
978-606-770-226-2
Nr. pagini
214
Titlul cartii
Orizonturi necuprinse

Referinte specifice

100 alte produse in aceeasi categorie: